Home » Overige » PTFE slangen

PTFE slangen

PTFE is een materialen met een aantal bijzondere eigenschappen. Hierdoor is PTFE een materiaal dat veelvuldig gebruikt wordt in een industriële omgeving. Het kent namelijk een enorme toepasbaarheid.

 

Wat is PTFE precies?

PTFE is de afkorting voor polytetrafluoroethylene. Dit is een lastig woordt en moeilijk om te onthouden, vandaar PTFE. De term PTFE is niet onbekend in de volksmond. Het wordt namelijk niet alleen op industrieel niveau toegepast, maar je komt het ook in de keuken tegen. De anti-aanbaklaag van de koekenpan bevat namelijk een PTFE laag. 

PTFE kan overweg met zeer lage en zeer hoge temperaturen. Het temperatuurbereik ligt tussen de min 190 gr Celcius en plus 327 graden Celcius. PTFE is een flexibel materialen en kan goed tegen buigingen. Waneer PTFE in een slang gebruikt wordt, dan kan de slang veelvuldig opgerold en afgerold worden zonder dat het de PTFE beschadigd. De PTFE slang wordt veel gebruikt in de industriële omgeving want hij is namelijk ook uitstekend bestand tegen chemicaliën, oliën en gassen. Kortom, bestand tegen nagenoeg iedere aantastende vloeistof of gas, dus ook tegen ammoniakgas tot azijnzuur.

 

Afmetingen van PTFE slangen

PTFE slangen zijn te koop in verschillende lengtes en diktes. De kortste lengte die je kunt kopen is 50 meter, en de langste variant 2500 meter. Qua dikte zijn er heel veel variaties. Ze beginnen bij een dikte van 1mm en lopen door tot een dikte van 12mm (binnenmaat).

 

Hoe worden de afmetingen aangeduid

Wanneer je de specificaties van PTFE slangen bekijkt dan zie je, los van de lengte, 2 diktes staan. Als voorbeeld 1mm x 2mm. De maat vertelt je iets over de binnenmaat in millimeters en de buitenmaat in millimeters. Een PTFE slang van 1mm x 2mm heeft een binnendiameter van 1mm en een buitendiameter van 2mm. In dit geval is de materiaaldikte 1mm. Ook de dikte van het materiaal kan variëren. Er zijn slangen met een materiaaldikte van 1mm, maar ook van 2mm of 3mm.