Home » Koken » Beste keramische pannen

Beste keramische pannen

keramische-pannen-test

Keramische pannen… je ziet ze overal. Je kunt ze bij de Action kopen, bij de Lidl, bij de Blokker, en online in een webshop. Keramische pannen hebben een groot voordeel ten opzichte van de traditionele teflon pan en dat is de anti-aanbaklaag. In een keramische pan kun je bijvoorbeeld een eitje bakken zonder boter of olie. Je hoeft geen toevoeging te gebruiken waardoor je nog zuiverder kunt eten. Natuurlijk kun je ook olie of boter in de pan gebruiken, maar het hoeft dus niet perse. In principe is de keramische binnenlaag bij een keramische pan vele malen harder dan die van teflon. Wanneer je met een mes in de pan zou krassen dan is de teflonlaag meteen beschadigd en bij de keramische laag zou je niets zien. Echter zit er ook kwaliteitsverschil in de keramische pannen.

 

Kwaliteitsverschil in de pannen

kwaliteit-pannenZoals je net hebt kunnen lezen kun je keramische pannen kopen bij de bij supermarkten, de Action, en online shops. Winkels zoals de Lidl en Action hebben hun eigen merken. De Blokker verkoopt wel bekende merken, net als webwinkels. Nu zit er een behoorlijk kwaliteitsverschil in de keramische pannen. Een goedkope pan is van goedkoper en dunner materiaal gemaakt. De kwaliteit zal zich bewijzen op langer termijn.

Goedkope pannen hebben meestal een dunne bodem en bij grote temperatuursverschillen (hete pan onder koude kraan) kan de bodem krom trekken met alle gevolgen van dien. De pan zal bijvoorbeeld niet meer fatsoenlijk op een keramische of inductie kookplaat blijven staan, of erger nog… er kunnen stukje van de anti-aanbaklaag afbreken.

Met een duurdere kwaliteitspan heb je daar geen last van. Ze zijn beter bestand tegen scherpe voorwerpen in de pan en kunnen bij normaal gebruik jaren lang meegaan. Veel fabrikanten geven aan dat je hem probleemloos in de vaatwasser kunt doen maar dat blijft toch geen goed idee. Vaatwasmiddelen zijn zeer agressief en kunnen wel degelijk de anti-aanbaklaag nadelig beïnvloeden. Een vaatwasser is bovendien niet eens nodig want het reinigen is super simpel en kost je slechts 15 seconden.

 

Hoe een keramische pan correct reinigen

pan reinigen kraanEen keramische pan was je het beste met de hand af. Wacht totdat de pan goed is afgekoeld. Warm mag maar heet niet. Gebruik warm water, afwasmiddel, en een zachte spons of afwasborstel. Eén druppeltje afwasmiddel is meer dan voldoende! Er zijn ook veel mensen die slechts de pan met een keukenrol afnemen. Ook daarmee krijgt je de pan schoon mee. Het is natuurlijk afhankelijk wat je in de pan gebakken hebt, want wanneer je olie of boter hebt gebruikt en heb vetvrij weer terug in de kast wilt zetten, dan is het gebruik van een afwasmiddel aanbevolen.

 

De beste keramische pannen

Er zijn veel merken op de markt waaronder GreenPan, BK, Tefal, Mepra, Berndes, en een aantal onbekende merken. De toppers van hoog naar laag, op het aantal positieve versus negatieve gebruikerservaring is:

  1. Mepra pannen
  2. Berndes
  3. Greenpan
  4. BK
  5. Tefal

Meest gehoorde klacht bij goedkope pannen zijn dat alles begint aan te bakken en dat het handvat iedere keer losgaat.

 

Wat kosten pannen

Je kunt al een keramische koekenpan kopen voor 10 euro, maar ook voor 110 euro. Het prijsverschil is enorm, maar ook de kwaliteit. Een gezond leven begint bij voeding, en voeding bereiden doe je met een goede pan. Als beste uit de test komt de keramische pan van Mepra. Wellicht niet de goedkoopste met een kleine 50 euro per pan, maar aangezien je er zo lang mee doet, valt de prijs reuze mee. Ze hebben bovendien regelmatig aanbiedingen waarbij je korting krijgt. Berndes, de nummer 2, ontloopt Mepra niet veel qua prijzen. Ook daar heb je voor een kleine 50 euro al een pan. Greenpan is iets goedkoper en BK is nog betaalbaarder.

 

Goedkope (koeken)pannensets

Royalty Line – 3 delig – €36,99

VitaVerde Expert – 24 en 28 cm – €23,90