Home » Huis » Meer genieten van je woning met een dakkapel

Meer genieten van je woning met een dakkapel

Heb jij al eens nagedacht over een dakkapel? Zo’n uitbouw op je dak die ontzettend veel extra ruimte biedt? Wij vertellen je graag over alle voordelen en wat er bij het plaatsen van een dakkapel komt kijken! Een nuttig artikel, al zeggen wij het zelf.

 

Verhuizen niet meer nodig

Veel mensen gaan verhuizen omdat ze groter willen wonen, vooral wanneer er inwonende kinderen zijn. Maar wist je dat je je woning ook groter kunt maken met een dakkapel? Deze uitbouw kan een kamer of zolderruimte eenvoudig een stuk groter maken zonder dat daar altijd een vergunning voor nodig is. Ook van een hok of loze ruimte kun je vaak een kamer maken waardoor je veel extra ruimte erbij krijgt.

Verhuizen is vaak een kostbare zaak. Vaak moet de nieuwe woning worden voorzien van nieuwe vloeren, behang, schilderwerk, en noem maar op. Niet alleen een tijdrovende klus, maar er gaat ook veel geld in zitten. Een dakkapel uitbouw op je dak is vele malen goedkoper, en sneller. Als het om ruimte te doen is, is dit de beste oplossing.

dakkapel-voordeel

Van waardeloos naar waardevol

Heb je een huis met een schuin dak, en op de bovenetage een kamer die waardeloos is? Dan kan een dakkapel of dakkapellen een zeer waardevolle toevoeging zijn. Een kamer is pas bruikbaar wanneer deze voorzien is van een raam, en het liefst een die open kan. Bij dakkapellen kun je altijd zelf bepalen wat voor soort kozijn er in moet, van vast raam tot aan draai/kiep. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt. Ook wanneer er weinig ruimte is om te staan, dan is zo’n uitbouw van toegevoegde waarde. Het loopoppervlak wordt namelijk flink vergroot. Gemiddeld wordt een ruimte een aantal vierkante meter groter, en dat net het verschil maken.

 

Van één kamer, twee kamers maken

Is er een kindje op komst en wil je de zolderkamer opsplitsen, maar is er maar 1 raam? Je kunt natuurlijk kiezen voor een dakraam, maar als je het echt goed wilt doen, en ook wat extra vloeroppervlak wilt creëren, dan bieden dakkapellen wel de uitkomst.

dubbele-zolderkamer

Wat kosten dakkapellen

Dakkapelprijzen zijn voornamelijk afhankelijk van de afmetingen, opties, en afwerking. Hoe breder, hoe duurder. Breder betekent meer materiaal waaronder glas, kozijn, dakbedekking, en noem maar op. De prijzen voor een kunststof prefab (in de fabriek gemaakt), zijn vaak wat voordeliger dan maatwerk met een houten skelet. Wat de opties betreft kun je kiezen voor vaste ramen, openslaande ramen, draai/kiep ramen, insectenhorren, en zonwering. Wat de afwerking betreft kun je kiezen voor een eenvoudige afwerking of luxe trespa afwerking welke een stuk langer meegaat. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt.

 

Enkele prijzen

Om je een idee te geven van wat de dakkapel kosten zijn, hebben wij een paar veel verkochte voorbeelden genomen.

Een kapel van 150 centimeter breed en 150 centimeter hoog (klein/standaard) kost in de basis een goede 3000 euro inclusief montage.

Wil je een kapel van een meter breder, dus 250 centimeter breed, dan kom je op een 3800 euro, all in.

Een van 350 centimeter breed begint vanaf 4000 euro. Ook deze prijs is inclusief alles.

 

Zoals je ziet hoeft het verschil tussen 250 cm en 350 cm niet heel groot te zijn. In het genomen voorbeeld is er slechts gebruik gemaakt van een groter raam en wat langere kozijnen. Hoe meer ramen die open kunnen, hoe sneller de prijs oploopt. Kozijnconstructies zijn vaak van grote invloed.

De bovengenoemde prijzen zijn verstrekt door Blok-Dakkapellen, de dakkapel specialist. Deze aanbieder weet een goede prijs/combinatie neer te zetten waarbij ze 15 jaar garantie geven. Doordat ze groot inkomen hebben ze vaak aanbiedingen waardoor je voordelig kunt shoppen.

dakkapel-doet-wonderen

Is er altijd een vergunning nodig?

In negen van de tien gevallen is er geen vergunning nodig voor dakkapel aan de achterzijde van de woning, dus de tuinkant. Aan de voorzijde (straatkant), of zijkant van de woning, is vaak wel een vergunning nodig. Een dakkapeladviseur weet vaak of er wel of geen vergunning nodig is, en kan deze ook snel aanvragen. Het aanvragen is voor de particulier vaak ingewikkeld, omdat er in sommige gevallen ook een architect bij nodig is. Dakkapelbedrijven hebben vaak een team aan mensen die hierin gespecialiseerd zijn, en moeiteloos de aanvraag kunnen indienen. Dit kan bovendien weken aan tijd schelen.

 

Kosten besparen door zelf te doen

Wanneer je een kamer laat voorzien van een mooi dakkapel, dan moet de kamer aan de binnenkant vaak nog worden afgewerkt. Dit kun je zelf doen om kosten te besparen. Hoeveel je kunt besparen kun je eenvoudig laten uitrekenen door een offerte op te vragen. Hierbij kijk je niet naar de materiaalkosten, want die heb je zelf ook, maar naar de kosten van de beoogde uren.

 

Waarde van de woning

Tot slot willen we je nog vertellen wat dakkapellen met de waarde van je woning doen. De waarde van een huis wordt berekend op de ligging, het woonoppervlak, het aantal kamers en de afwerking. Doordat een dakkapel voor meer woonoppervlak zorgt, en soms ook voor een extra kamer, heeft dit een positief effect op de waarde. Mocht je nog ooit willen verhuizen, dan heeft jouw huis een pluspunt!

dakkapel-plaatsen-in-1-dag