Dames en herenhorloges

Horloges behoren tot de categorie sieraden die naast mooi ook functioneel zijn. Naast een prachtig sieraad om je pols is een horloge ook een voorwerp om de tijd vanaf te lezen. Met alle digitale klokken, smartphones en andere manieren om “bij de tijd” te zijn blijven polshorloges onverminderd populair. Zowel dameshorloges als herenhorloges worden nog steeds veel verkocht, een goedkoop horloge kopen is een kwestie van klikken en afrekenen in de webshop. Horloges hebben een bijzondere geschiedenis, van een elegante dameshorloge naar een stoere herenhorloge met allerlei metertjes, en tegenwoordig “slimme” horloges waarbij de tijd van onderschikt belang is geworden. Draag jij regelmatig een horloge?

Waar komen horloges vandaan?

Het woord “horloge” komt uit de Franse taal. Maar zij gebruiken dit woord voor een staande klok, niet een horloge aan de pols. De eerste concepten van polshorloges zijn al eeuwenoud, het waren sieraden voor vrouwen. Deze dameshorloges kwamen pas echt voor het voetlicht aan het einde van de negentiende eeuw door uitvinder Patek Philippe. In het begin van de twintigste eeuw kwam uitvinder Alberto Santos-Dumont erachter dat de tijd niet meer juist was na een vlucht met het vliegtuig. Hij vroeg Cartier om een eenvoudiger model te bedenken. Dit werd een herenhorloge met een leren band die verwisselbaar was. Tijdens de oorlog kwam er behoefte aan een praktische en goedkope oplossing voor zakhorloges. Toen werden er massaal goedkope polshorloges gemaakt voor de soldaten. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwamen de eerste horloges met een batterij zodat opwinden niet meer nodig was

Dameshorloges

In eerste instantie waren dameshorloges ontworpen als sieraad. Mannen droegen een zakhorloge maar vrouwen droegen jurken zonder zakken. Eigenlijk was het een logische stap om een uurwerk in een armband te plaatsen. Toch zou het tot het einde van de negentiende eeuw duren voordat deze dameshorloges op de markt kwamen.

Nu zijn er dameshorloges in alle soorten en maten. Alle grote sieraden merken hebben horloges in hun assortiment. Deze horloges zijn prachtig maar je kunt ook zeker goedkope dameshorloges vinden die erg mooi zijn. Het voordeel van goedkope horloges kopen is de mogelijkheid om te variëren. Je kunt een collectie horloges aanleggen en op basis van jouw kleding of soort gelegenheid kies je een modelletje uit.

Herenhorloges

Net als bij de meeste sieraden waren het eerst de vrouwen die er gebruik van maakte. Het zou tot de Eerste Wereldoorlog duren voordat herenhorloges echt door zouden breken. Soldaten hadden vaak een zakhorloge. Maar veel soldaten sneuvelden en er kwamen steeds meer jonge soldaten die geen horloge konden betalen. Door grote hoeveelheden polshorloges te fabriceren konden alle soldaten goedkope herenhorloges dragen. Dat was belangrijk om strategische afspraken te maken.

Variatie met losse armband

In het begin was het uurwerk van het horloge onlosmakelijk verbonden met de armband. Daar kwam verandering in toen Cartier een model ontwierp met leren band voor een vriend. De mannelijke klanten van Cartier wilde ook graag een polshorloge met band en zo werden herenhorloges een groot succes. Bij dameshorloges wordt nog steeds vaak gekozen voor een horloge met vaste band. Je kunt ook een los uurwerk kopen met losse bandjes om te variëren. Er zijn zowel dameshorloges als herenhorloges zijn te koop met verschillende bandjes, met een keuze in kleur, materiaal en wijze van bevestigen.

Gouden horloges

Een gouden horloge is een prachtig sieraad. Deze horloges zijn uiteraard wel een stuk duurder dan andere types. De prijs is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van het goud. Alle gouden horloges zijn “gold plated” ofwel verguld. Dat houdt in dat er een dun laagje echt goud over een ander soort metaal wordt aangebracht. Een 14 karaat horloge is doorgaans een stuk goedkoper dan een 24 karaat model. Hoe hoger het getal hoe meer goud, 24 karaat is puur goud. Je kunt dat zien aan de kleur, puur goud heeft een oranje gloed. Je moet wel voorzichtig zijn met een horloge van 24 karaat goud omdat puur goud vrij zacht is. Een 14 of 18 karaat gouden horloge is eigenlijk meer praktisch in gebruik.

Glinsterend Zirkonia

Voor een opvallend en exclusief horloge kun je een model kiezen met zirkonia steentjes. Zirkoon is een materiaal dat veel lijkt op diamant maar in de fabriek wordt geproduceerd. Met het blote oog kun je een goede kwaliteit zirkonia niet onderscheiden van een echte diamant. Zirkonia is iets minder hard dan een diamant maar komt er wel dicht bij in de buurt. Daarom is deze steen erg populair voor het gebruik in horloges. De “dispersie”, ofwel het fonkelen van kleuren is zelfs hoger dan bij echte diamanten! Een ander belangrijk voordeel is de prijs, horloges met zirkonia steentjes zijn opvallend goedkoop, zeker in de webshop.

Wat is een Quartz horloge?

Een horloge is een zeer complex stukje techniek. Met de introductie van een kwarts kristal werd het veel eenvoudiger en goedkoper om een nauwkeurig uurwerk te maken. Vanwege de hoge betrouwbaarheid van kwarts uurwerken en de lage prijs kun je goedkope kwarts horloges kopen van een zeer hoge kwaliteit. Let op de “quartz” aanduiding als je in de webwinkel naar de beschikbare modellen kijkt.

Goedkope horloges als mode accessoire

Net als je met kettingen en armbanden kunt variëren kun je dat ook doen met horloges. Er zijn stoere horloges, elegante horloges, gouden horloges en horloges met een rubber bandje of van natuurlijke materialen. Bij een aantal horloges kun je het polsbandje wisselen voor meer variatie. Zo stem je de kleur van het bandje af op je garderobe. Zowel dameshorloges als herenhorloges maken jouw look helemaal af. Smart horloges en fitness trackers kunnen heel handig zijn maar zijn juist als horloge vaak minder geschikt en ze zijn ook erg duur. Een goedkoop horloge van enkele tientjes kan een echte blikvanger zijn. Wanneer je horloges goedkoop wilt aanschaffen kun je het beste op zoek gaan in de webwinkel. Daar liggen de prijzen een stuk lager, je kunt eenvoudig vergelijken en je heb een zichttermijn zodat je zeker weet dat je tevreden bent met je aankoop.

Wordt het voor jou ook tijd om een nieuw horloge te kopen? Het is nooit te laat!

Plaats een reactie