Home » Hobby » Al gehoord van de 3d pen?

Al gehoord van de 3d pen?

Wellicht heb je wel eens gehoord van een 3d printer. Een 3d printer is een printer waarmee je 3d objecten kunt maken. Deze printer sluit je net als een normale printer gewoon op je laptop of pc aan. Even eenvoudig een object laten printer is echter niet zo eenvoudig. Van 3d software moet je echt kaas hebben gegeten en vooral veel mee oefenen. Bovendien is de printer erg duur. Een beetje fatsoenlijke printer vind je niet onder de 1000.- euro.

Alternatief voor de 3d printer

Gelukkig is er nu een goedkoop alternatief waarmee je veel meer vrijheid hebt en helemaal geen computer nodig hebt! Dit is namelijk de 3d pen. Deze printer pen lijkt veel op een lijmpistool in de vorm van een dikke pen. In plaats van dat er lijm uit kop komt, komt er vloeibaar plastic uit wat razendsnel uithard. Hierdoor kun je allerlei 3d creaties maken.

3d-printer-pen

ABS en PLA filamenten

De vulling van een 3d printer of 3d printer pen wordt filament genoemd. Je hebt ABS en PLA. Het voordeel van PLA is dat het natuurlijke grondstoffen bevat, zoet ruikt en er sneller mee te printen/tekenen is. ABS heeft als voordeel dat het een harder materiaal is en beter geschikt is voor reparatiedoeleinden.

Soorten 3d pennen

Er zijn verschillende soorten 3d pennen die je kunt kopen. In de basis werken ze allemaal ongeveer hetzelfde. De duurdere pennen hebben wat meer opties en zijn beter geschikt wanneer je ze vaak gebruikt. Zo hebben ze bijvoorbeeld een metalen behuizing in plaats van kunststof. Ook is de snelheid beter regelbaar en kunnen sommige het type filament (ABS/PLA) zelf detecteren.

Accessoires voor de 3d pen

Je kunt voor de 3d pen verschillende accessoires kopen ter uitbreiding. Zo is er een drawing pad welke je als teken-ondergrond kunt inzetten. Met een reiniging/cleaning set houdt je de pen eenvoudig schoon en mocht je nog gedetaileerder aan de slag willen dan kun je de printerkop (nozzle) vervangen door een kleinere uitvoering.

Plaats een reactie