Wil jij het beste uit je lichaam halen? Naast een workout programma die je wellicht volgt is het ook belangrijk om te weten wat die oefeningen nu met je lichaam doen. Het trainen van je lichaam is 1 ding maar hoe zoek je nu die juiste verhouding. Heb jij dus al eens gehoord van Metabolische stress?
Wat is metabolische stress en wat zet het in werking? Tijdens je krachttraining zet jij je energiesysteem onder druk. Dit systeem moet je zo nu en dan even uitputten/onder druk zetten.
Spierbelasting
Onder de trainers is er veel discussie wat nu het juiste verhouding is voor je spierbelasting. Dat wil zeggen: ‘Hoeveel sets en herhalingen zijn er nodig voor de juiste verhouding tussen de metabolische stress en mechanische spanning’?
Ken je dat branderige gevoel in je spieren? Wanneer je doorgaat met je oefening wordt dit gevoel steeds sterker. Die verzuurde spieren lijken dikker te worden omdat ze vocht aantrekken. Deze twee mechanismen worden in werking gezet door ‘metabollic stress’.
Mechanische spanning en metabolische stress
Tijdens je krachtoefeningen zul je op den duur je gewichten aanpassen. Wanneer je 30 kg aan je halter hebt zitten en je gaat dit verhogen dan wordt de mechanische spanning hoger. Doordat je meer gewicht aan de halter hangt, kun je minder herhalingen uitoefenen en zo wordt de metabolische stress kleiner. Dat geldt ook andersom; minder gewicht; meer oefeningen.
Hypertrofie
Wil jij je spiergroei bevorderen oftewel zorgen voor hypertrofie? Dan zijn mechanische spanning en metabolische stress nodig om dit te bewerkstelligen tijdens je training. Je moet je spieren blijven prikkelen om spiergroei te bevorderen. Dat kan door middel van verschillende trainingsoefeningen. Om de kans tot blessures te verkleinen is een personal trainer inschakelen raadzaam. Hij/zij kan jou de beste tips geven. Je moet bijvoorbeeld ook rekening houden met herstel en in hoeverre je lichaam belast kan worden.