Home » Auto » Een auto inruilen, slim of niet?

Een auto inruilen, slim of niet?

Je auto inruilen kan bijna bij elk autobedrijf. Een van de eerste vragen die een autobedrijf zal stellen is: “Heb je iets in te ruilen?”.  Deze vraag zal bepalen wat de verkoper gaat doen wanneer het aankomt op de prijs van de auto waarin jij mogelijk interesse toont.

 

Scherpe internet prijzen

internet-prijsVeel autobedrijven adverteren scherp op internet en lijken daarmee goedkoop te zijn. Waar je soms pas later achter komt is dat er nog afleverkosten bijkomen. De prijs op het internet is in sommige gevallen een lokkertje. Autobedrijven rekenen bij aflevering wat extra kosten om zodoende toch nog wat extra’s aan de auto te kunnen verdienen. Voorbeeld: auto kost 5000.- euro. Afleverkosten zijn 495.- euro. Je denkt dus een auto te gaan kopen van 5000.- euro maar betaald in praktijk 5495.- euro.

 

Afleverkosten

afleverbeurtDe afleverkosten zijn vaak een manier om nog wat extra centen te verdienen voor het autobedrijf wanneer je een nieuwe auto koopt. Vaak is het niet duidelijk wat het autobedrijf nu precies doet. In sommige gevallen komt er een nieuwe APK op de auto en neemt de garagehouder de kosten van eventuele onderdelen op zich. Komt de auto in 1x door de APK dan kost het de garage niet meer dan zo’n 35.- euro.  Scheelt er wel iets aan de auto dan worden er vaak tweedehands onderdelen gebruikt om de kosten te drukken. Wat de meeste autobedrijven niet willen is dat je de auto zo meeneemt en de APK of afleverbeurt zelf elders laat uitvoeren. Dit is immers een verdienmodel voor het autobedrijf. Naast een verdienmodel gebruiken zij dit ook als onderhandelingsmateriaal bij de inruilprijs. Het lijkt dat je meer terug krijgt voor je auto maar ondertussen verdient het autobedrijf gemiddeld 400.- euro aan de afleverkosten.

 

Geen auto inruilen

Heb je geen auto in te ruilen dan is er soms nog wel wat aan de prijs te doen. Je ervaart niet het gemak dat je de oude auto achterlaat en in de nieuwe weer wegrijdt. Wel kun je enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s voordeliger uit zijn.

 

Wel een auto inruilen

auto-inruilen-showroomGa je wel een auto inruilen dan is de vraagprijs en afleverkosten niet onderhandelbaar. De prijs die je terug krijgt wordt gebaseerd op de laagste internetprijs minus zo’n 1000 euro. Staat het model auto die jij hebt in te ruilen op internet vanaf 6000.- euro dan krijg jij er 5000.- voor terug.

Kost de nieuwe auto die je wil kopen 8000.- en komt daar nog  495.- euro aan afleverkosten bovenop dan betaal je 8495.- minus de inruil van 5000.- = 3495.- euro bijbetalen.

Zou je de auto zelf verkopen dan van je er zonder al te veel problemen wel 6000.- euro voor. Bovendien is de 495.- euro vaak nog wel onderhandelbaar wanneer je de auto koopt zonder inruil. Wanneer je niet meer dan 8000.- voor de auto betaald en zelf 6000.- euro terug krijgt betaal je onderaan de streep geen 3495.- bij maar slechts 2000.-

Conclusie: Een auto inruilen kost geld maar levert gemak.

 

Plaats een reactie